Suomalaiset startup-yritykset

Suomessa startup-yritysten lukumäärä kasvaa huimaa vauhtia, sillä maassamme perustetaan vuosittain jopa 5 000 startup-yritystä. Suomalaisista startup-yrityksistä yli puolet niin sanotuista itsensä työllistäjistä lopettaa ensimmäisten viiden vuoden jälkeen, mutta yrittäjävetoiset suomalaiset startup-yritykset jatkavat yleensä hiukan pidempään. Suomi on monella alalla edelläkävijänä jopa koko maailman mittakaavassa. IT-alan ohjelmistoihin keskittyviä startup-yrityksiä Suomi on synnyttänyt maailmalle jo pitkään, ja maastamme onkin ponnahtanut lukuisia menestystarinoita tällä koko ajan kasvavalla alalla.

Viime vuosina Suomessa on perustettu useita startup-yrityksiä, jotka keskittyvät ruokaan ja juomaan sekä niiden uudenlaiseen kehittämiseen. Mukana joukossa on myös uusia, mutta perinteisellä tavalla ruoka- ja juoma-aineita valmistavia yrityksiä, joiden tuotteet ovat olleet niin tasokkaita, että niillä on jo kova kysyntä ulkomailla.

Alla olevassa listassa olemme luetelleet eräitä aloja, joille suomalaiset startup-yritykset lähtevät näyttämään kyntensä ja kokeilemaan onneaan.

  • Ohjelmistoalan yritykset
  • Pelialan yritykset
  • Ruoka- ja juoma-alan yritykset
  • Hyvinvointialan yritykset
  • Laitevalmistajat ja -kehittäjät

Suomalaisia startup-menestystarinoita

Rovio Entertainment on yksi suurimmista ja tunnetuimmista yrityksistä, joka on aloittanut startup-yrityksenä vuonna 2003. Angry Birds -peleillä, -oheistuotteilla ja -elokuvilla markkinat valloittanut yritys tunnetaan joka puolella maailmaa. Alkuvuodet Rovio kehitti erilaisia pelejä yli 50 kappaletta, mutta vuonna 2009 yritys kehitti viimein Angry Birdsin, josta tuli suunnaton hitti.

Toinen pelialan suurnimi on Supercell, jonka mobiilipelit Clash of Clans, Hay Day ja Boom Beach nostattivat yrityksen liikevaihdon vuonna 2015 hurjiin lukemiin – liikevaihto oli noussut kolmessa vuodessa 800 prosenttia. Kiinalainen Tencent-yritys omistaa Supercellistä yli 80 prosenttia. Supercell perustettiin kuuden ihmisen voimin vuonna 2010. Tällä hetkellä työntekijöitä on yli 300 ja yrityksellä on viisi toimistoa ympäri maailmaa. Suomessa ei pelialalla ole muita näin suuria menestystarinoita syntynyt, mutta pelialan startup-yrityksiä syntyy runsaasti ympäri Suomea. Lienee ajan kysymys, milloin Rovion ja Supercellin vanavedessä seuraava startup-yritys kasvaa suureksi.

HMD Global -startup-yritys iski suomalaisia koskettavaan saumaan aloittamalla uudestaan Nokia-puhelinten suunnittelun ja kehittämisen sen jälkeen, kun suomalaisille tärkeiden puhelinten suosio laski Microsoftin käsissä. HMD Global omistaa Nokian brändiin oikeudet kymmenen vuoden ajan. Yritys valmistuttaa puhelimet Taiwanissa ja nykyisissä puhelimissa on ensimmäistä kertaa Android-käyttöjärjestelmä. Uudet Nokia-puhelimet ovat keränneet hyviä arvosteluja. HMD Global aloitti startup-yrityksenä, mutta viime vuonna sillä oli jo 1,8 miljardin euron liikevaihto. Se on myös Länsi-Euroopan neljänneksi suurin älypuhelinten toimittaja.

Oululainen Uros valmistaa maailman eri kolkissa toimivia, edullisesti eri maiden liittymiä käyttäviä matkamokkuloita sekä erilaisia IoT (Internet of Things) -ratkaisuja. Lisäksi yritys on kehittänyt eSim-sovelluksen, jolloin fyysisiä sim-kortteja ei matkapuhelimeen tarvitse. Uros aloitti startup-yrityksenä reilut 10 vuotta sitten, mutta nyt sillä on jo yli miljardin liikevaihto sekä toimistoja eri puolilla maailmaa.

Lupaavia suomalaisia startup-yrityksiä

Lappeenrannan teknillisen yliopiston ja Teknologian tutkimuskeskus VTT:n tutkimuksissa alkunsa saanut idea valmistaa ruokaa ilmasta, vedestä ja sähköstä synnytti myös Solar Foods -startupyrityksen. Solar Foods tekee tulevaisuuden ruokaa metallisessa bioreaktoritankissa, jossa syntyy elintarvikkeiden proteiini. Vuonna 2017 perustetun startup-yrityksen tuote kuulostaa tieteiskirjallisuudelta, mutta on täyttä totta.

Nanoform Finland sen sijaan kutistaa lääkepartikkeleita, jolloin lääkkeet mahtuvat pienempään tilaan. Menetelmällä voidaan parantaa myös lääkkeiden tehoa, koska pienet lääkepartikkelit liukenevat paremmin. Startup-yritys on perustettu vuonna 2015 ja se rakentaa jo omaa lääketehdastaan Helsinkiin. Yrityksen perustajiin kuuluu myös Helsingin yliopisto. Nanoform Finlandilla ei ole tarkoitus olla pitkään startup-yritys, vaan se aikoo listautua Ruotsin pörssiin.

Yksi kiinnostava nousija on Iceye, joka kehittää tietopalvelua satelliitteihin – yritys on saanut avaruuteen jo kaksi ensimmäistä tutkasatelliittiaan. Avaruusajan startup-yritys on perustettu 2014 ja se on kerännyt jo 47 miljoonan euron rahoituksen.

Mielenkiintoisia startup-yrityksiä Suomessa

Startup-yritys Psyon Games kehittää Antidote-mobiilipeliä, joka on opettavainen peli rokotteista, elimistön puolustusjärjestelmästä ja bakteereista sekä viruksista. Psyon Games on saanut yhteistyökumppanikseen suuren kansainvälisen lääkeyrityksen, GSK:n (GlaxoSmithKline). Suomalaisella startup-yritys Psyon Gamesilla on opettavainen ja valistava näkökulma. Monikansallisen yrityksen saaminen yhteistyökumppaniksi ei ole startup-yritykselle jokapäiväistä arkea.

Yousician-sovelluksella taas voi oppia soittamaan instrumentteja. Yousician-sovellus kuuntelee, soittaako sovelluksella oppija vääriä ääniä ja sointuja. Maailman suurimmaksi musiikkikouluksi itsensä tituleerannut Yousician-yritys aloitti pienenä startup-yrityksenä, mutta nyt sillä on jo yli 100 työntekijää.

Muksubussi sen sijaan vuokraa sähköavusteisia pyöriä, jolla voi helposti ja kevyesti kuljettaa jopa kahdeksan lasta kerrallaan. Muksubussien kerrotaan olevan helppo käyttää, kunhan vain muistaa ladata akun. Startup-yritys vuokraa Muksubusseja pitkäaikaiseen käyttöön vaikkapa päiväkoteihin ja perhepäivähoitajille. Yritys huolehtii myös Muksubussien huollosta. Muksubussi sai alkunsa kahden miehen startup-yrityksenä ja sillä on nyt yhteistyökumppaneina muun muassa eri kaupunkeja.

Yhteenveto

Suomalaisia startup-yrityksiä syntyy siis kuin sieniä sateella, joten se kertoo pienen maamme innovatiivisuudesta ja yrittäjähenkisyydestä. Startup-yritykset kilpailevat rahoituksista, joten menestyvällä startup-yrityksellä pitää olla ainutlaatuinen ja mielenkiintoinen idea, puhumattakaan suunnitelmallisuudesta.

Jos sinua kiinnostaa startup-yrittäminen, lue myös artikkelimme “Startup-yrityksen perustaminen” ja “Startup-yrityksen rahoitus”. Myös muut artikkelimme aiheesta valaisevat, mitä kaikkea startup-yrittäjyydessä pitää ottaa huomioon. Verkossa on myös erilaisia verkkosivustoja ja listoja lupaavista suomalaisista startup-yrityksistä, joita seuraamalla näet uusimmat trendit suomalaisessa startup-maailmassa. Kovasta kilpailusta huolimatta suomalaisten startup-yritysten yhteisö on tiivis. Erilaiset tapahtumat korostavat tätä yhteenkuuluvuutta entisestään.