Menestyneimmät startupit

Tässä jutussa on vuoro paneutua yksityiskohtaisemmin niihin kaikista menestyksekkäimpiin startupeihin. Mitä ne ovat ja onko niiden takaa löydettävissä joitakin menestystä selittäviä tekijöitä? Näkökulmamme on sekä kansainvälisellä tasolla että kotosuomessakin. Toivomme, että koet juttumme uusia ajatuksia herättäväksi ja mielenkiintoiseksi, olit sitten jo itse startup-yrittäjä, statupia vasta perustamassa tai muuten aiheesta kiinnostunut.

Mistä on menestyneet startupit tehty?

Tutkijat ovat löytäneet menestyneiden startupien taustalta yhden yhteisen potentiaalisen menestystekijän. Hieman yllättävää kyllä, tämä oli startup-yrittäjän aikaisempi työnantaja. Jos se oli ollut tuottava ja hyvä yritys, myös startup kasvoi todennäköisemmin sellaiseksi. Tätä selitetään sillä, että nämä yrittäjät olivat jo oppineet hyviä käytäntöjä, joita he sitten pääsivät soveltamaan omassa startupissaan.

Menestyneet startupit olivat myös todennäköisemmin:

  • Mukana yrityshautomoissa tai kiihdyttämöissä
  • Jo alussa suurempia työllisten lukumäärällä mitattuna kuin vähemmän menestyneet startupit
  • Ohjelmistoalalla, atk-konsultoinnissa tai tietopalveluissa

Nämä tulokset perustuvat Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen eli Etlan vuonna 2018 julkaisemaan tutkimukseen, joka kantoi nimeä Startupit kansantaloudessa. Siinä se listasi 79 suomalaista startup-yritystä, joita se piti kaikista lupaavimpina ja pääomasijoittajia eniten kiinnostavina. Etlan mukaan tähän ”tähtikaartiin” kuuluu vain noin kaksi prosenttia vuosittain perustettavista yrityksistä. Silti niiden merkitys on keskeistä koko Suomen kansantalouden kasvulle.

Etlan listauksessa käytettiin melko tarkkoja ja tiukkoja kriteereitä sille, mitkä yritykset pääsivät 79 menestyneimmän tai suurimman potentiaalin startupien listalle. Kaikki listalle päätyneet yritykset ovat skaalautuvia, ison potentiaalin startup-yrityksiä. Tutkimuksessa ei haluttu laittaa yrityksiä parhausjärjestykseen, sillä vasta aika kertoo sen, mitkä startupeista selviävät, kannattavat ja kasvavat.

Listalta löytyvät muun muassa:

  • 1 Up Media (ohjelmistojen suunnittelu ja valmistus)
  • House of Halla (vaatteiden ja asusteiden valmistus)
  • Teatime Research (tietopalvelutoiminta)

ICT-sektori ja pääkaupunkiseutu erottuvat menestyneiden startupien taustalla

Vaikka ICT-sektori korostuikin Etlan tutkimuksessa, menestyjiä löytyi toki myös muilta aloilta, muun muassa ravintolisien ja kuohuviinien valmistuksesta sekä nanomateriaalien kehittämisestä. Myös alueelliset erot olivat selviä. Menestyksekkäitä startupeja oli eniten pääkaupunkiseudulla, lähes puolet. Seuraavaksi eniten niitä oli Varsinais-Suomessa sekä Pohjois-Pohjanmaalla. Listalta ei löydy sen sijaan ainoatakaan yritystä Etelä-Pohjanmaalta, Kainuusta, Lapista tai Satakunnasta.

Startupien yksisarvinen

Startupien kohdalla puhutaan myös niin sanotuista yksisarvisista. Ne ovat yrityksiä, jotka ovat saavuttaneet yli miljardin euron markkina-arvon, ja ovat tehneet tämän alle kymmenessä vuodessa perustamisestaan. Yksisarviset eivät tunnetusti ole yleinen näky ja näin on myös startup-yksisarvisten osalta. Esimerkiksi Suomen taloushistoriaan mahtuu vasta yksi yksisarvinen – se on tietysti huiman menestystarinan luonut peliyhtiö Supercell.

Supercell tahkoaa voittoja

Aiemmin pelitalo Sumealla työskennelleet Ilkka Paananen ja Mikko Kodisoja sekä neljä muuta pelikehittäjää perustivat Supercellin vuonna 2010. Toimintansa alkuaikoina Supercell keskittyi monialustaisiin Facebook-peleihin, mutta pian se vaihtoi strategiaansa. Yritys alkoi kehittämään kosketusnäyttöä hyödyntäviä mobiilipelejä. Heidän toimintamalliinsa kuuluu ilmaiseksi pelattavien pelien kehittäminen. Voittoa yrityksellä syntyy sen sijaan pelin sisäisistä mikromaksuista.

Supercell on ilmoittanut keskittyvänsä vain peleihin, joita pelaajat haluavat pelata vuosien ajan. Yrityksen suosituimpiin peleihin kuuluvat maatalousaiheinen Hay Day sekä Clash of Clans ja Boom Beach, jotka ovat strategiapelejä. Näiden pelien ansiosta Supercell oli vuonna 2015 maailmanlaajuisesti tarkasteltuna tuottavin mobiilipeliyritys. Kolmen vuoden aikana (2012-2015) yrityksen liikevaihto kasvoikin hämmästyttävät 800 %.

Suomalaiset jyräävät pelialalla

Vuonna 2013 japanilaiset yritykset GungHo ja Softbank ostivat Supercellista 51 %. Kauppahinta oli yli miljardi euroa, mikä on Suomen historian suurin yrityskauppa, kun puhutaan pörssiin listautumattomista yrityksistä. Kaupallisen menestyksen lisäksi Supercell on ollut menestys myös pelaajien keskuudessa. 100 miljoonan päivittäisen pelaajan raja ylittyi 2016, kun yritys oli julkaissut Clash Royale -pelinsä.

Toinen suuri suomalainen menestystarina on myös pelialalta, eli etenkin Angry Birds -peleistään tunnettu Rovio Entertainment Oyj. Yrityksen perustivat vuonna 2003 kolme Teknillisen korkeakoulun opiskelijaa: Jarno Väkeväinen, Niklas Hed ja Kim Dekert. He osallistuivat Assembly Demo Partyjen mobiilikilpailuun ja voittivat sen King of the Gabbage World -pelillään. Myöhemmin Roviona tunnettu Relude-yritys sai alkunsa.

Menestystarina Angry Birds

Vuonna 2009 Rovio teki päätöksen keskittyä iPhone-pelien suunnitteluun. Angry Birds tuli ladattavaksi App Storeen joulukuussa 2009 ja tästä ehti kulua vain viisi kuukautta, ja peli oli Yhdysvaltojen ladatuin sovellus. Sadat miljoonat ihmiset latasivat pelin hyvin lyhyessä ajassa ja vielä vuoden päästä julkaisemisestaan Angry Birds säilyi listaykkösenä. Tähti oli syttynyt.

Vuonna 2012 App Storen pelikärkeä hallitsivat pitkään suomalaiset peliyhtiöt: Rovio ja Supercell. Rovion suosituimpia pelejä ovat olleet ilmaiset pelit, joista voitto tulee mikromaksuina – sama ansaintamalli siis kuin Supercellillä. Angry Birds -pelien suosio hiipui vuoden 2013 aikana, mutta oheistuotteet ja elokuvat ovat olleet suuria menestyksiä. Esimerkiksi Angry Birds tuotti voittoa maailmanlaajuisesti yli 350 dollarin verran.

Ant Financial – maailman menestynein startup

Kuten olemme jo aiemmin todenneet, taloudellisilla mittareilla mitattuna suomalaiset startupit ovat vielä lapsenkengissä. Tämän hetken menestyneimmät startupit tulevat lähes poikkeuksetta joko Yhdysvalloista tai Kiinasta. Menestyneimpien startupien listan ensimmäisellä sijalla on Ant Financial, jonka tuotteena on Alipay, online-maksamiseen tarkoitettu alusta. Yritys on kotoisin Kiinasta ja se on irtaantunut emoyhtiöstään rahoitusteknologiayritys Alibabasta.

ByteDance ja Uber seuraavat perässä

Tällä hetkellä toiseksi menestynein ja arvokkain startup on yritys nimeltään ByteDance. Ant Financialin tavoin se toimii Kiinan markkinoilla ja sen tuotteisiin kuuluu muun muassa nettialustoja ja sovelluksia. Kolmannelle sijalle yltävä Uber on USA:n menestynein startup. Sen liikemallina on maailmanlaajuinen tietoverkkoihin perustuva henkilökuljetuspalvelu eli niin sanotut Uber-taksit. Vuonna 2015 yrityksen liikevaihto ylitti 1,5 miljardia dollaria.